Parę pytań do asymptot.
Arco: 1. Jeśli liczę asymptoty pionowe i w konkretnym punkcie np. 1, granice lewo i prawostronna
wyjdą odpowiednio
∞ i
∞,
∞ i −
∞ itd. to piszę, że asymptota pionowa jest równa x=1 ? Nie ma
znaczenia czy nieskonczonosci wychodzą dodatnie czy ujemne?
2. Jeśli tylko jedna z dwóch granic wyjdzie + lub −
∞ to piszę, że istnieje granica x=1,
lewostronna lub prawostronna?
3. Jeśli liczę granice danej funkcji przy x dążycym napierw do +
∞ a następnie do −
∞ i wyjdą mi
dwie różne granice równe przykładowo 2 i 3, to są dwie poziome asymptoty równe odpowiednio y=2
i y=3 ? Z góry dzięki za odp.