Liczby zespolone
Kamix: Mam takie zadanko i nie wiem jak dalej z tym ruszyć

Rozwiąż równanie, wyznaczając niewiadomą z:
|z−1|+ź=3, gdzie ź to sprzężenie
|x+iy−1|+
√x2+y2=3
I teraz nie wiem jak opuścić ten moduł...
24 sty 16:19
J:
..było dzisiaj na forum .. poszukaj ..
24 sty 16:22
Kamix: Dziękuję, J nie śledziłem dzisiaj forum, dlatego mi to umknęło, z tego co widzę, trzeba będzie
skorzystać z zależności pomiędzy pierwiastkiem a modułem
24 sty 16:23
Gray: Niekoniecznie... Popatrzy uważniej.
24 sty 16:28
Mila:
|z−1|+ź=3⇔
z=x+iy
ź=x−iy
√(x−1)2+y2+x−iy=3⇔y=0
√x−1)2+x=3
|x−1|+x=3
x=2
24 sty 21:55
Kamix: Dziekuje
25 sty 00:23