prawdopodobieństwo
piotr2525: Spośród liczb 2, 3, 5, 8, 9 losujemy jednocześnie 4 liczby. Prawdopodobieństwo zdarzenia
polegającego na tym, że iloczyn wylosowanych liczb będzie parzysty wynosi = ?
24 sty 16:11
piotr2525: ?
24 sty 16:26
piotr2525: ?
24 sty 17:49
J:
IAI = wypisz kombinacje 4 cyfr ( róznych ) , których iloczyn jest parzysty..
24 sty 18:14
piotr2525: może ktoś inaczej?
24 sty 18:24
piotr2525: bardzo proszę
24 sty 18:52
piotr2525: ?
24 sty 19:39
Mila:
Masz tylko 3 liczby nieparzyste w tym zbiorze, to czwarta musi byc parzysta, zatem iloczyn
zawsze będzie parzysty.
Janek nie uwzględniał kolejności, więc dalej będzie:
| | | |
|A|= | =5 każdy wybór będzie sprzyjający |
| | |
| | 5 | |
P(A)= |
| =1 zdarzenie pewne. |
| | 5 | |
24 sty 21:38