matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyraz ciagu
abc:
1,1/16,1/81 jakie bedzie an?
24 sty 16:10
J:
1
a
n
=
n
4
24 sty 16:18
Gray:
Cześć
J
. Nie powinno być takich zadań... A może to ciąg:
575n
2
245n
3661
a
n
=
−
+
?
1296
108
1296
Dlaczego nie, skoro a
1
=1, a
2
=1/16 i a
3
=1/81.
24 sty 16:26
J:
Cześć
Gray
...
..racja, takich ciągów jest wiele... trzeba zatem dać odpowiedź:
1
np.
a
n
=
n
4
24 sty 16:28