Przekrój osiowy stożka to trójkąt prostokątny. Ile wynosi stosunek pola powierzc
piotr2525: Przekrój osiowy stożka to trójkąt prostokątny. Ile wynosi stosunek pola powierzchni bocznej do
pola powierzchni podstawy tego stożka?
24 sty 15:55
J:
a − tworząca stożka ...
| | a√2 | | Pb | |
masz: r = |
| .. teraz policz Pb oraz Pp i policz stosunek |
| |
| | 2 | | Pp | |
24 sty 15:59
piotr2525: nie rozumiem
24 sty 16:09
J:
czego ...? Pp = πr2 , Pb = πra
24 sty 16:11
piotr2525: nie umiem tego pomnożyć:
pb = π * l√2/2 * l
pp = π * (l√2/2)2 = πl2 ?
24 sty 16:23
piotr2525: ?
24 sty 16:44
J:
| | π2a2 | | π√2a2 | |
Pp = |
| , Pb = |
| |
| | 4 | | 2 | |
24 sty 16:52
anka: wciąż sobie z tym nie radzę...
24 sty 17:44
piotr2525: już jest ok, dzięki
24 sty 17:47
J:
| | Pb | | 1 | |
S= |
| = |
| ... i usuń niewymierność mianownika .. |
| | Pp | | 2√2 | |
24 sty 17:50