Równanie płaszczyzny równoległej do 2 wektorów.
Grzesiek: Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A=(1,2,3) i równoległej
do wektorów u=(i −j + 4k) w=(−i +2j +k).
Jeśli obliczę iloczyn wektorowy U x W to mam wektor prostopadły do płaszczyzny: N=[−9,−5,1].
Gdy podstawię pod dany punkt mam wzór −9x − 5y + z + 16 = 0.
Tylko co z tą równoległością do wektorów.
Czy taki wzór płaszczyzny jest do nich równoległy? Czy podany wynik jest prawidłowy?
Dzięki z góry,
GZ
24 sty 15:54
Gray: W jakim celu liczyłeś iloczyn wektorowy u i w?
24 sty 16:08
AS:
A + 2*B + 3*C + 1 = 0
A − B + 4*C = 0
−A + 2*B + C = 0
Rozwiązaniem: A = −9/16 , B = −5/16 , C = 1/16
24 sty 16:38
Grzesiek: Liczyłem iloczyn wektorowy, bo zrozumiałem na razie jak policzyć wzór płaszczyzny prostopadłej
do podanego wektora. Poza tym we wzorze ogólnym na płaszczyznę A(X−Xo)+B(Y−Yo)... również jest
użyty wektora prostopadły do płaszczyzny.
Z kolei na zajęciach ww. przykład zrobiony przykład został zrobiony jak jak napisałem, ale z
porównania sformułowania zadań, gdzie w jednym jest wzór płaszczyzny prostopadłej do wektora
oraz płaszczyzny równoległej do wektorów, powstały moje wątpliwości.
W podanym rozwiązaniu 2 i 3 równanie wynika z podstawienia pod wzór płaszczyzny wartości
wektorów. 1 z kolei są podstawione wartości z punktu, ale skąd się tam wziął D = 1 ?
24 sty 17:06
AS: Ogólne równanie płaszczyzny ma postać
A*x + B*y + C*z + D = 0
Jeżeli stronami podzielimy równanie przez D ≠ 0
to otrzymamy
A/D*x + B/D*y + C/D*z + 1 = 0
Kładąc A/D = A1 , B/D = B1 , C/D = C1 otrzymamy
równanie postaci
A1*x + B1*y + C1*z + 1 = 0
Taka postać jest łatwiejsza w rozwiązywaniu układu równań.
24 sty 18:12