Przeciwprostokąta AC trójkąta prostokątnego ABC ma długość 21 cm. Wysokość h pop
anka: Przeciwprostokąta AC trójkąta prostokątnego ABC ma długość 21 cm. Wysokość h poprowadzona na
przeciwprostokątną dzieli ją w stosunku 2:5. Ile wynosi h?
24 sty 15:53
anka: ?
24 sty 16:27
pigor: ..., z warunków zadania np. tak :
2k+5k =21 i h2=2k*5k ⇔ 7k=21 i h
2= 10k
2 ⇔
⇔ k=3 i h= k
√10 ⇒
h= 3√10. ...
24 sty 16:31
anka: h2=2k*5k − skąd to wiemy?
24 sty 16:41
J:
z własności trójkąta prostokątnego
24 sty 16:54
anka: dziękuję
24 sty 17:40