trygonometria
kemajla: 2cosx+3=4cosx/2
22 lis 19:53
Basia:
cos(2x) = cos
2x−sin
2x = 2cos
2x−1
stąd
cosx = 2cos
2(
x2) − 1
stąd
2(2cos
2(
x2) − 1)+3 = 4cos(
x2)
4cos
2(
x2)−4cos(
x2)+1=0
t = cos(
x2)
−1 ≤ t ≤ 1
4t
2−4t+1=0
(2t−1)
2=0
2t−1=0
t=
12
cos(
x2) =
12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
22 lis 20:02
Kachna: mam pytanie, czemu t należy do przedziału <−1;1>
14 paź 13:27
Szczesciarz: ponieważ, cos przyjmuje wartości od −1 do 1.
28 paź 18:52
Szczesciarz: W zadaniu podana jest tylko jedna seria rozwiązań. Cosinus jest f. parzystą, więc przyjmuje
wartość 12, również dla −π3, więc :
x2= π3 +2 kπ ⋁ x2= −π3 +2 kπ
więc :
x= 2π3+2kπ ⋁ x= −2π3 +2 kπ , k∊C
28 paź 19:01
Dawid : 3+4cos(0)+cos(20)=2(1+cos(0))2≥0
28 kwi 20:53