help
Julka: jak to wyciągnąć przed nawias ?
| 312 * 310 − 5* 316 * 312 + 4 * 3{10} * 38 | |
| |
| 41* 321 | |
24 sty 15:47
Julka: 310 tam miałó byćć ^^
24 sty 15:48
5-latek: 312*310= 3 do jakiej potegi ?
24 sty 15:52
Julka: 24
24 sty 15:53
Julka: 22
24 sty 15:53
Julka: przepraszam nie ta cyfra mi sie nacisnęła
24 sty 15:54
5-latek: 316*312= .....
24 sty 15:56
Julka: 328
24 sty 15:56
5-latek: to 5*316*312=
24 sty 15:58
Julka: | | 322 − 5 * 328 − 4 * 318 | |
wychodzi |
| ale nwm co dalej |
| | 41*324 | |
24 sty 15:59
Julka: 5*328
24 sty 16:00
Julka: ahhh moment żle przepisałam....tak bedzie 3
16 a nie 3
10
| | 312 − 5 * 328 − 4 * 324 | |
czyli ułamek nam zostaje |
| |
| | 41 * 324 | |
24 sty 16:03
Julka: ale co dalej
24 sty 16:07
5-latek: wyciagnij teraz w liczniku 318 przed nawias
a w mianowniku zrobmy tak 324=318*36 to w mianowniku bedzie 41*318*36
24 sty 16:08
5-latek: Popraw w liczniku +4*318
24 sty 16:10
Julka: dalczego3
18 
nie można 3
22 ?
24 sty 16:11
Julka: tam ma być 324 nie 318 żle przepisałam, przepraszam
24 sty 16:13
5-latek: Wroc .
Ten przyklad jest dobrze przepisany ?
| | 322−528−4*318 | |
jesli tak to ma byc |
| |
| | 41*324 | |
teraz zrob to co napiaslem 16:08
24 sty 16:14
Julka: 16.03 napisałam jak powinno być
24 sty 16:15
Julka: i czemu 5
28
24 sty 16:15
Julka: lol wszędzie błedy xDD w 16.03 ma być na początku 322
24 sty 16:17
5-latek: Wobec tego jeszcze raz (bedzie lepiej liczyc
| | 322−5*328+4*324 | |
Mamy wiec |
| |
| | 41*324 | |
Jesli tam w liczniku ma byc na koncu (+)
Terz zobacz jak jest najmniejsza poytega w liczniku i wyciagnij ja przed nawias
No to napisz jak bedzie wygladal licznik teraz
24 sty 16:19
Julka: 322(3−5*36+4*32)
24 sty 16:21
5-latek: Przepiszsesz sobie pozniej na nowo .
24 sty 16:22
Julka: ale chwilka....to co ja mam tam teraz zrobić ?
24 sty 16:22
Julka: | | 322(3−5*36+4*32) | |
bo skoro wychodzi |
| to ja tego nie skróce przecież z tym |
| | 41*324 | |
3
24 co jest w mianowniku
24 sty 16:24
5-latek: 
Sam poczatek nawiasu jest zle musisz poprawic
Jesli teraz wymnozysz 3
22*3= 3
22*3
1=3
23 a powinno 3
22
Wiec przez co nalezy pomozyc 3
22 zeby dostac 3
22?
24 sty 16:27
Julka: no 1
24 sty 16:27
5-latek: Dobrze
To popraw ( troche cierpliwosci bo ja juz mam stare rece i nie piszse tak szybko

teraz zobacz
mamy w mianowniku 3
24
Mozemy o zapisac np tak 3
18*3
6
albo 3
21*3
3 albo 3
20*3
4
A ty masz w liczniku 3
22 ichcesz skrocic z mianownikiem wiec jak mozsesz zapisac
3
24 =3
22 * co?
24 sty 16:33
Julka: 32 tak?
24 sty 16:35
Julka: dobrze myśle?
to bedzie teraz
24 sty 16:38
Julka: i wtedy sie 32 skrócą tak ?
24 sty 16:38
5-latek: Tak .
Pokazalem Ci jak rozbijac potegi
Ale ty mozesz od razu skracac
24 sty 16:40
Julka: fajnie sie je rozbija bo można dużo rzeczy kombinować ^^
okej a co dalej

to 3
6 dalej mi przeszkadza
24 sty 16:41
5-latek: To tak to byl komentarz do postu 16:35
Tak jak chcesz zrobic o 16:38 niew olno tak robic W liczniku masz odejmowanie a nie mnozenie
Teraz kalkulator i licz
24 sty 16:42
Julka: aha i tak powinno być +4, przepraszam źle popatrzyłam ^^
24 sty 16:42
Julka: ale 3
6 to 279, więc mam to jeszcze pomnożyć przez 5 i dodać 36

aha i odjąć to wszytko od 1
24 sty 16:44
Julka: monet..obamoje komentarze z 16.38 są źle ?
24 sty 16:48
5-latek: najpierw to policz to sprawdze
24 sty 16:51
Julka: ale chwila moment..co ja mam w ońcu policzyc bo sie zgubiłam xD
24 sty 16:52
5-latek: napisz mi jeszce jedno
W 1 poscie w mianowniku jest 321 a potem piszsesz 324 . Jak ma byc prawidlowo ?
24 sty 16:53
Julka: 324
24 sty 16:54
5-latek: To w takim razie wszystko jest dobrze
| | 1−536+4*32 | |
Teraz nalezy policzyc |
| = ({1−5*729+36}{369}= dalej |
| | 41*9 | |
24 sty 17:00
Julka: czmu 536?
24 sty 17:01
5-latek: Napiszse to jeszcze raz
| 1−5*36+4*32 | | 1−5*729+36 | |
| = |
| = dalej |
| 41*32 | | 369 | |
24 sty 17:02
5-latek: A nie domyslas sie ze blad w pisaniu byl?
24 sty 17:03
Julka: −9.777...
24 sty 17:04
Julka: no nie pasuje mi tu coś...tylko gdie ten błąd
24 sty 17:04
5-latek: to albo to zostaw w ulamku albo zapisz tak =−9,(7) wiesz co to znacza ?
24 sty 17:06
Julka: że w okresie...ale to dobrze jest, tak ?
24 sty 17:07
5-latek: Do tego przykladu wychodzi taki wynik −− nie ma bledu tutaj
Moze cos pominelas w zapisie albo zle przepisalas ? Sprawdz jeszce raz
24 sty 17:10
Julka: dobrze jest...widocznie tak powinno być
24 sty 17:20