matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykazać
Michał:
Może ktoś mi pomóc ? nie rozumiem tego
1
x
n
+
x
n
wykaż że jeżeli
= y to
1
x
n
−
x
n
1
x
2n
+
x
2n
y
2
+ 1
=
1
x
2n
−
x
2n
2y
24 sty 15:40
Michał:
prosze pomocy
24 sty 17:20
Bogdan:
1
(x
n
+
) * x
n
x
n
= y
1
(x
n
−
) * x
n
x
n
x
2n
+ 1
= y ⇒ x
2n
+ 1 = y*x
2n
− y ⇒ (y + 1) = x
2n
*(y − 1)
x
2n
− 1
y + 1
1
y − 1
x
2n
=
i
=
y − 1
x
2n
y + 1
1
x
2n
+
x
2n
=
1
x
2n
−
x
2n
y+1
y−1
+
y−1
y+1
y
2
− 1
=
*
= ...
y+1
y−1
−
y−1
y+1
y
2
− 1
24 sty 19:47
Mila:
Ładnie
24 sty 20:04