zadanie z treścią
dipsi: Turyści pokonali pewną trasę ze średnią prędkością v km/h. Gdyby pokonali tę tracę na rowerach,
jadąc o 4km/h szybciej, to zaoszczędziliby 3 godziny, ale wystarczyłoby iść o 2km/h szybciej,
aby trasa była pokonana o 2 godziny krócej. Jak długa była trasa i jaka średnia prędkość v w
tej pierwszej wędrówce?
Mam tyle, że v=st
i s=(v+4)(t−3)
s=(v+2)(t−2)
wychodzi układ równań
−v+2t−8=0
i brakuje mi jednej niewiadomej, proszę o pomoc
24 sty 15:38
pigor: ...,. lub warunki zadania zapisuję
układem równań wymiernych np. takich :
| s | | s | | s | | s | |
| = |
| −3 / * v(v+4) i |
| = |
| −2 / * v(v+2) ⇔ |
| v+4 | | v | | v+2 | | v | |
⇔ sv = s(v+4) − 3v(v+4) i sv = s(v+2)−2v(v+2) ⇔
⇔ 0=4s −3v(v+4) i 0=2s −2v(v+2) ⇔ (*)
s=v(v+2) i 4v(v+2)=3v(v+4) ⇒
⇒ 4v+8=3v+12 ⇔
v= 4 (
km/h), stąd i z (*)
s= 4*6=
24 (
km).
24 sty 16:12
pigor: ..., a 3−cim równaniem jest u ciebie s=vt.
24 sty 16:19