Przekątna sześcianu ma dł =4, oblicz długość przekątnej ściany bocznej.
anka: Przekątna sześcianu ma dł =4, oblicz długość przekątnej ściany bocznej.
24 sty 15:28
J:
Tw.Pitagorasa ..
24 sty 15:29
anka: nie wychodzi,
a2 + (a√2)2 = 4
3a2 = 4
możesz mi pomóc?
24 sty 15:34
J:
| | 4 | | 2 | | 2√3 | |
..stąd a = √ |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | √3 | | 3 | |
24 sty 15:36
anka: wychodzi mi 2√6/3, a powinno być 4√6/3
24 sty 15:43
J:
masz odpowiedź: 15:36
24 sty 15:47
J:
| | 2√3 | |
sorry... mamy policzyć przekątną ściany ... a = |
| ,
|
| | 3 | |
| | 2√3 | | 2√6 | |
to: d = a√2 = |
| *√2 = |
| .. tak jak Tobie... |
| | 3 | | 3 | |
24 sty 15:50
anka: może błąd w odpowiedziach, nie wiem, ale dziękuję
24 sty 15:51