liczby
tiruriru: |z−1|+z(sprzężone)=3
z=x+iy
|x+iy−1|+x−iy=3 <−− dobrze

i czy dalej rozbijam na 2 przypadki
1. x+iy−1+x−iy=3
2 −x−iy+1+x−iy=3?
24 sty 15:16
Draghan: Tam, gdzie znak zapytania − dobrze.
A Ty masz moduł, czy wartość bezwzględną

Ja obstawiam moduł.
24 sty 15:18
ICSP: |x + iy −1| = |(x−1) + yi| = √(x−1)2 +y2
24 sty 15:19
tiruriru: dobra, już mam:
|x+iy−1| = |(x−1)+iy| = √ (x−1)2 + y2
24 sty 15:20
Gray: |z−1| = 3−z*, gdzie * − sprzężenie.
Ta równość może być spełniona jedynie wtedy, gdy 3−z*∊R, tj. gdy Im(z*)=0. To oznacza, że z∊R.
Zatem |z−1|=3−z ⇔ z−1 = 3−z lub z−1 = z−3 ⇔ z=2 lub 0=−4 ⇔ z=2.
24 sty 15:30