rozwiąż równania.
holard: a) −x2+3x+4=0
b) 3x−12+9=0
C) x3−2x2−x+2=0
D) x3+3x2−4x−12=0
E) 5x3−x2−10x+2=0
24 sty 15:03
J:
i z czym masz problem...?
24 sty 15:06
holard: z rowziazaniem ; /
24 sty 15:15
J:
a) policz Δ
b) nieczytelne
c − e) rozłóż na czynniki
24 sty 15:21
holard: B) 3x2−12x+9=0
24 sty 15:24
pigor: ..., np. bez "delty" tak :
B)
3x2−12x+9 = 0 /:3 ⇔ x
2−4x+3 = 0 /+1 ⇔ x
2−2x*2+4 = 1 ⇔
⇔ (x−2)
2 =1 ⇔ |x−2| =1 ⇔ x−2= −1 v x−2 =1 ⇔
x=1 v x=3 .
24 sty 15:37
pigor: ..., no to np.
A)
−x2+3x+4=0 /*(−1) ⇔ x
2+3x−4=0 ⇔ x
2−1+3x−3=0 ⇔
⇔ (x−1)(x+1)+3(x−1)=0 ⇔ (x−1)(x+4)=0 ⇔ x−1=0 v x+4=0 ⇔
⇔
x=1 v
x=−4 ⇔
x∊ {1,−4}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
E)
5x3−x2−10x+2=0 ⇔ x
2(5x−1)−2(5x−1)=0 ⇔ (5x−1)((x
2−2)=0 ⇔
⇔ 5x−1=0 v x
2−2=0 ⇔ 5x=1 v x
2=2 ⇔
x=15 v |x|=
√2 ⇒
⇒
x= −√2 v
x=√2 ⇔
x∊ { 15, −√2, √2} . ... ,

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie rozwiązujesz równania C,D. ...
25 sty 12:17