Przeciwprostokąta AC trójkąta prostokątnego ABC ma długość 21 cm.
anka: Przeciwprostokąta AC trójkąta prostokątnego ABC ma długość 21 cm. Wysokość h poprowadzona na
przeciwprostokątną dzieli ją w stosunku 2:5. Ile wynosi h?
24 sty 14:47
anka: Przeciwprostokąta AC trójkąta prostokątnego ABC ma długość 21 cm. Wysokość h poprowadzona na
przeciwprostokątną dzieli ją w stosunku 2:5. Ile wynosi h?
24 sty 15:04
anka: :(
24 sty 15:32
Eta:
| | 21 | |
|AB|=5k ⇒ 5k=21 ⇒ k= |
| |
| | 5 | |
h
2=2k*5k ⇒ h=
√10*k =..........
25 sty 00:29
pigor: ..., |AB|= 2k+5k= 7k ...
25 sty 00:31
Eta:
Jasne jak

2+5=
7
25 sty 00:34