proszę o wytłumaczenie: kąt alfa jest ostry i tg alfa = 5/3 sin alfa
anka: Kąt alfa jest ostry i tg alfa = 5/3 sin alfa. Wobec tego cos alfa = 3/5.
Proszę o wytłumaczenie.
24 sty 14:32
anka: :(
24 sty 14:40
anka: proszę o wytłumaczenie:
Kąt alfa jest ostry i tg alfa = 5/3 sin alfa. Wobec tego cos alfa = 3/5.
24 sty 15:03
Kacper:
To jest zadanie? A jakieś polecenie?
24 sty 15:05
24 sty 15:05
Pain: Tgx = sinx/cosx = sinx / 3/5 = sinx × 5/3=5/3 sinx
tak mi się wydaje
24 sty 15:11
anka: nie rozumiem
24 sty 15:15
aanka: Podstawiasz tgα=5/3*sinα do wzoru tgα=sinα/cosα

5/3*sinα=sinα/cosα
24 sty 15:20
anka: no dobrze, mam 5/3 sin = sin/cos i co dalej? nie wiem, jakie działania
24 sty 15:31
aanka: wymnażasz na krzyż i wtedy będzie 5sinαcosα=3sinα... dalej tylko skracasz sinusy i wychodzi
cosα=3/5
24 sty 15:36
anka: dziękuję
24 sty 15:45