vv
Damo93:
f(x) =
(ex)(x2)
może mi ktoś z tego policzyć czy istnieje asymptota ukośna/pozioma ?
mi wychodzi że nie istnieje ale w odp. jest że istnieje nie wiem gdzie robię błąd.
Lim(x→±
∞) e
x/x
2 * 1/x = e
x/x
3 wychodzi [
∞∞] dwa razy del'hospitalem i zostaje mi coś
takiego e
x/6 =
∞ czyli brak asymptoty
24 sty 14:08
Damo93: f(x) = ex / x2
24 sty 14:09
Awesome: | | ex | | ex | |
Powinno Ci zostać |
| zamiast |
| . |
| | 6x | | 6 | |
Potem jeszcze raz Hospitalem i dostajesz, że w −
∞ ta granica = 0.
24 sty 14:26
Awesome: | | ex | |
Tfu, dobrze, potem wyjdzie |
| . |
| | 6 | |
Jak x dąży −
∞, to e
x = 0
24 sty 14:28
Damo93: tak mam zostaje mi ex / 6x i jeszcze raz hospitalem i zostaje ex / 6 czyli ∞/ 6 = ∞
24 sty 14:29
Damo93: czyli muszę potem podstawić jak by dwa razy za x raz +∞ i raz −∞ dotychczas w zadaniach które
robiłem nie miało to znaczenia... dzięki !
24 sty 14:31