pomocy
Wojciech: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=√( x−2)(x−4)
x−2≥0
x≥2
x−4≥0
x≥4
a w odpowiedziach mam D=(−∞;2>∪<4;∞)
Dlaczego tak?
24 sty 13:58
J:
bo to iloczyn ma być nieujemny, a nie poszczególne czynniki...
24 sty 13:59
Wojciech: pomnożyć nawiasy i wtedy wyliczyć dziedzinę ?
24 sty 14:02
Metis: (x−2)(x−4)≥0
(x−2)(x−4)=0
x=2 v x=4
Parabola z ramionami do góry...
Zatem x∊...
24 sty 14:02
jakubs:

Nie trzeba mnożyć.
(x−2)(x−4)≥0
x=2 lub x=4
Parabolka będzie ramionami skierowana do góry, więc odp: x∊(−
∞,2]∪[4,+
∞)
24 sty 14:05
24 sty 14:23
Wojciech: Juz wiem. Przepraszam
24 sty 14:24