Obliczyć granice
byyor: 1. lim
x→0(1+sinx)
1x
Prosiłbym o pomoc.
24 sty 13:49
Godzio:
1. Nie istnieje (zbadaj lewo i prawostronną granicę)
2. de l'Hospitala
24 sty 13:51
byyor: To nie ma za bardzo sensu w pierwszym przypadku. Bo nie da się obliczyć prawo i lewostronnej
granicy w takiej formie jak jest teraz, a nie wiem jak to przekształcić. Jak to przekształcę
na pierwiastek to i tak to mi nic nie da.
24 sty 15:07
razor: | | sinx | |
1) = lim0 (1+sinx)(1/sinx)*(sinx/x) = e bo lim0 (1+sinx)(1/sinx) = e i lim0 |
| |
| | x | |
= 1
24 sty 15:11
byyor: Dziękuję uprzejmie razor

Nie wpadłem na to fakt.
24 sty 15:15
byyor: Jeszcze mam pytanie dotyczące drugiego. W pewnym momencie wychodzi mi pochodna w takim stylu.
[n(1+x)n−1]'−(n)'
To czy n w tym wypadku mam traktować jako normalną dowolną liczbę rzeczywistą?
I jeszcze ta pierwsza pochodna czy to powinno wyjść mi w następujący sposób że:
n*(n−1)(1+x)n−2?
24 sty 15:57