nierówność
john2:

(pod pierwiastkami w liczniku mamy x
5 i x
4, w mianowniku x
9)
Tak to powinno wyglądać?
Dziedzina: x ≠ 0
| 3√x5 − 23√x4 | |
| > 0 / * (3√x9)2 |
| 3√x9 | |
3√x9 * (
3√x5 − 2
3√x4) > 0
Szukam miejsc zerowych tych czynników
3√x9 = 0 ∨
3√x5 − 2
3√x4 = 0
x = 0 ∨
3√x5 = 2
3√x4 /
3
x = 0 ∨ x
5 = 8x
4
x = 0 ∨ x
5 − 8x
4 = 0
x = 0 ∨ x
4(x − 8) = 0
x = 0 ∨ x = 0 ∨ x = 8
zero jest pięciokrotnym pierwiastkiem (do dziedziny nie należy, ale rozumiem, że przy rysowaniu
muszę je uwzględnić?), osiem pojedynczym
Rysuję.
Rozwiązanie x < 0 lub x > 8
24 sty 13:43
Eve: zawsze musisz uwzględnić wszystkie pierwiastki, potem je eliminujesz jeśli trzeba
24 sty 13:44
john2: Aha. Czyli Twoje rozwiązanie by wyglądało tak samo, jak moje?
24 sty 13:50
Eve: nie by wyglądało, a wygląda

tylko uważałabym w mnożeniu nierówności przez wyrażenie, którego znaku nie znam, skorzystaj
| | a | |
raczej z tego, że |
| >0⇔a*b>0 |
| | b | |
24 sty 13:52
john2: Ok. Dziękuję. Tak w zasadzie zrobiłem tylko mniej bezpośrednio, (
3√x9 )
2 jest ≥ 0
24 sty 13:56