matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to obliczyc
adam:
jak obliczyc ta calke ∫x/
√
x−1
24 sty 13:30
ICSP:
= U{x}{
√
x −1
y + C
x
Zauważ, ze sam zapis : ∫
nie oznacza całki
√
x −1
24 sty 13:31
J:
..podstawienie: t =
√
x−1
, t
2
= x − 1 , 2tdt = dx , x = t
2
+ 1
2t(t
2
+1)
.... = ∫
dt
t
24 sty 13:44