Wskaż liczbę rozwiązań równania 1/2x(x^2+3)(x-2)=0
anka: Wskaż liczbę rozwiązań równania 1/2x(x2+3)(x−2)=0
24 sty 13:22
===:
... a Twoim zdaniem

?
24 sty 13:24
J:
najpierw zapisz to porządnie
24 sty 13:27
Asia: Dwa rozwiązania. x=0 i z drugiego nawiasu x=2. Pierwszy nawias nie daje rozwiązań, gdyż
kwadrat nie może być na minusie.
24 sty 13:30
J:
co oznacza: 1/2x...?
24 sty 13:31
anka: jeżeli pierwszy nawias nie daje rozwiązań to skąd x=0?
a 1/2x nie biorę pod uwagę?
24 sty 13:50
J:
| | 1 | | 1 | |
pytam się Ciebie wyraźnie...czy masz: |
| x ... czy: |
| ...? |
| | 2 | | 2x | |
24 sty 13:51
anka: pierwsza opcja
24 sty 14:30
J:
no to : x = 0 lub x = 2 ... jedyne rozwiązania..
24 sty 14:31
anka: już ktoś odpowiedział, ale proszę o wytłumaczenie, co po kolei sprawdzam
24 sty 14:33
anka: już rozumiem, dziękuję
24 sty 14:40