matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
...:
Scos4xdx=
24 sty 13:08
...:
znam wzór Scosxdx=sinx+c
24 sty 13:09
J:
1
podstaw t = 4x , dt = 4dx ... i masz całkę:
∫costdt = ..
4
24 sty 13:13
ICSP:
1
∫ cos(ax) dx =
sin(ax) + C
a
1
Liczysz ją poprzez podstawienie t = ax. skąd dx = a dx czyli dx =
dt
a
Polecam zapamiętanie tego wzoru.
24 sty 13:13
...:
dziękuję
24 sty 13:14