Prawdopodobieństwo zdarzenia
Agata: W szeregu ustawiamy losowo 3 kobiety i 4 mężczyzn. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
a) najpierw stoją kobiety, a potem mężczyźni
b) żadne dwie osoby tej samej płci nie stoją obok siebie
24 sty 12:55
J:
IΩI = 7!
a) IAI = 3!*4!
b) masz tylko jeden układ: MKMKMKM ... i permutujesz K i M, ztem: IBI = 3!*4!
24 sty 13:25
Agata: | | 1 | |
w odpowiedzi jest a) |
| |
| | 35 | |
24 sty 13:41
24 sty 13:42
J:
| | 3!*4! | | 6*4! | | 6 | | 1 | |
a) P(A) = |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | 7! | | 4!*5*6*7 | | 5*7 | | 35 | |
b) identycznie.
24 sty 13:47
Agata: Wielkie dzięki!
24 sty 13:57