potęgi
anka: Oblicz:
(5−6 * 4−5 * (0,05)−6 )1/2
24 sty 12:43
anka: proszę o pomoc
24 sty 13:11
===:
| | 1 | |
(0,05)−6=( |
| )−6=206=46*56 |
| | 20 | |
zatem masz:
(5
−6*4
−5*4
6*5
6)
1/2=(5
−6+6*4
−5+6)
1/2=(1*4)
1/2=
24 sty 13:36
PW:
| | 1 | | 1 | |
(0,05)−6 = |
| = |
| = 206 = (4·5)6 = 212·56 |
| | (0,05)6 | | | |
| | 1 | |
Po wymnożeniu dostajemy ..., co później podnosimy do potęgi |
| |
| | 2 | |
24 sty 13:46
anka: wychodzi √5, a ma być 0,5
24 sty 14:37
anka: ?
24 sty 15:35
anka: (5−6 * 4−5 * (0,05)−6 )1/2
24 sty 15:52