

?
2Ix+1I −3=IxI
−2Ix−5I +8<IxI
zad. 1.
2Ix + 1I − 3 = IxI Miejsca zerowe: x = −1, x = 0
I. x ∊ (−∞, −1)
x(−x −1) − 3 = −x
−2x − 2 − 3 = −x
−2x = 5 ⇒ x = 5 ∉ (−∞, −1)
II. x ∊ <−1, 0)
2(x + 1) − 3 = −x
2x + 2 − 3 + x = 0
| 1 | ||
3x = 1 ⇒ x = | ∉ <−1, 0) | |
| 3 |
Zad. 2. −2Ix − 5I − 8 < IxI Miejsca zerowe: x = 5, x = 0.
I. x ∊ ( −∞, 0)
−2(−x+5) − 8 < −x
2x − 10 −8 +x < 0
3x < 18 / : 3
x < 6 ∧ x ∊ (−∞, 0) ⇔ x ∊ (−∞, 0)
II. x ∊ <0, 5)
−2(−x + 5) − 8 < x
2x − 10 − 8 < x
x < 18 ∧ x ∊ <0, 5) ⇔ x ∊ <5, ∞)
III. x ∊ < 5, ∞)
−2( x − 5) − 8 < x
−2x + 10 − 8 < x
−3x < −2 / : (−3)
| 2 | ||
x > | ∧ x ∊ <5, ∞) ⇔ x ∊ <5, ∞) | |
| 3 |