Dlaczego przed x nie może być minus?
Ola: Czemu jeśli mam wzór funkcji kwadratowej, np. f(x) = (2−x)2 + 1 to muszę doprowadzić go do
postaci f(x) = (x−2)2 + 1 skoro to jest to samo?
24 sty 12:18
J:
a kto Ci to kazał zrobić....?
24 sty 12:21
Gray: Jeżeli celem zadania jest zapisanie paraboli x→(2−x)2+1 w postaci kanonicznej, to jest to
x→(x−2)2+1 (bo taka jest definicja). Miałabyś powód do niepokoju, gdyby to nie była ta sama
parabola.
24 sty 12:24
Ola: Nie doszliśmy jeszcze do tego etapu. Powinnam napisać, że mamy zaprezentować graficznie ten
wykres i może dlatego łatwiej jest tylko przesunąć o wektor f(x) = (x−2)2 + 1 niż zastanawiać
się czy pierwsza jest translacja czy przesunięcie o wektor przy f(x) = (2−x)2 + 1
24 sty 12:28
Ola: Nie translacja tylko odbicie oczywiście
24 sty 12:29
J:
co znaczy zaprezentować graficznie wykres ...?
jeśli masz narysować wykres funkcji: y =(2 − x)2 + 1 , to rysujesz wykres: y = x2
i przesuwasz go o wektor v = [2,1]
24 sty 12:32
Ola: A czy nie powinno się zmienić tutaj znak pierwszego koordynatu wektora? W sensie v = [−2, 1]?
24 sty 12:39
Gray: Ludzie, na litość boską, szanujcie język polski. "Koordynat wektora"

24 sty 13:50