prawdopodobienstwo zdarzenia
Agata: Rzucamy trzema czworościennymi symetrycznymi kostkami 1,2,3,4 na poszczegolnych sciankach.
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, ze suma wylosowanych liczb jest podzielna przez 3
24 sty 12:08
J:
IΩI = 43
A: (X,X,X) = 4 możliwości
(1,2,3) = 3! możliwości
(1,1,4) = 3! możliwości
(1,4,4) = 3! możliwości
24 sty 12:24
24 sty 12:40
J:
4 + 3! + 3! + 3! = 22
4
3 = 64
24 sty 12:45
Agata: no własnie tak robilam i ie wiedzialam czy to bedzie dobrze, dzieki !
24 sty 12:52
Eligia : To zadanie tylko przez przypadek wyszło wam dobrze ponieważ jest jeszcze możliwość otrzymania
liczby podzielnej przez 3 gdy dodamy 2+3+4 a więc dodatkowe 3! możliwości.
Jednak w przypadku (1,1,4) i (4,4,1) dwie liczby się powtarzają dlatego każdą z tych trójek
| | 3! | |
można przedstawić na |
| sposobów, co daje 3 a nie 6. |
| | 2! | |
Dlatego:
x,x,x 4 możliwości
1,2,3 6 możliwości
1,1,4 3 możliwości
1,4,4 3 możliwości
2,3,4 6 możliwości
21 kwi 11:46