Przeksztalcenia geometryczne
5-latek:

Witam. Zadanko jest takie . Narusuj obraz danego odcinka , trojkata c) okregu w przesunieciu o
dany wektor u . Jest tylko tyle z cwiczeniu . Zrobilem taki rysunek dla odcinka CD i wektora
AB
Musimy obliczyc wspolrzedne wektora AB = [x
2−x
1 y
2−y
1]=[9−4 1−(−3)]=[5 4]
Teraz punkt C przesuwamy w prawo o 5 po osi OX i w gore o 4 po osi Oy i mamy obrac C' punktu
C
To samo bedzie dla punktu D . Mysle ze powinno byc dobrze. Jesli tak to juz dla trojkata i
okgregu to sobie zrobie .