Wyznaczyć granicę funkcji.
Arco: limx→∞(x(ln(1+x)−lnx)) =
Wg. odpowiedzi powinno wyjść 1. Z góry dzięki za pomoc.
24 sty 11:24
zombi: | | x+1 | | 1+x | |
x(ln(1+x)−ln(x)) = x(ln( |
| ) = ln( |
| )x |
| | x | | x | |
24 sty 11:27
pigor: ...,
lim
x→∞ (x(ln(1+x)−lnx)) = lim
x→∞ x ln
1+xx =
= lim
x→∞ ln(1+
1x)
x = ln [1
∞] = lne=
1 . ...
24 sty 11:30
Gray: Czyżby pigorek sugerował, że 1∞=e?
24 sty 11:46
Arco: No właśnie, w powyższym rozwiązaniu wychodzi granica równa 0, natomiast powinna wyjść 1. Jak
więc rozwiązać ten przykład?
24 sty 13:56
Arco: Czy w tym przypadku 1∞ będzie symbolem nieoznaczonym, czy to poprostu 1 ?
24 sty 14:27
pigor: ... , o nie wiedziałem, że narobię tym zapisem tyle zamieszania
oczywiście to w nawiasie kwadratowym to tylko zasygnalizowanie, że mam
symbol nieoznaczony w granicy równy e, a więc wyrzuć sobie (nie pisz) tego
ln[1
∞] i masz od razu ln e =1 , a nie żadne 0 (zero)

.
24 sty 19:43