zbiór liczb naturalnych, potęga o wwykladniku całkowitym.
marethyu: Uzasadnij że 3
(n+4)+3
(n+3)+2
(n+3)+2
(n+2) jest podzielna przez 12, zatrzymałem sie na
końcowym etapie i nie wiem co robić
PS. Podobnie w tym przykładzie 4
9+4
8+4
7 jest podzielna przez 2
7−2
6−2
4. Z gory dziękuję
24 sty 10:55
marethyu: EDIT: W pierwszym przykladzie te wszystkie liczb sa podniesione do potegi np. n+2
24 sty 10:58
Eve:
49+48+47=47(42+4+1)=47*21=214*3*7=24*3*210*7=24*3*k, k∊C
podobnie 27−26−24=24*3
24 sty 11:01
marethyu: Dziękuję
24 sty 11:03
marethyu: A to 47 jak jest przedstawione bo nie za bardzo ogarniam?
24 sty 11:05
Eve:
twoja suma=3n*34+3n*33+2n*23+2n*22=
3n*33(3+1)+2n*22(2+1)=
3n*33*4+2n*22*3=
3n*33*4+2n*4*3=
12(3n*32+2n)=12k k∊C
24 sty 11:06
Eve: wyciągnęłam 4
7 przed nawias a tam ma być 2
14 
potem 2
10
24 sty 11:07
marethyu: Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję
24 sty 11:08
Eve: nmzc, lubię takie zadanka
24 sty 11:09