monton
trump: wyznaczy przedziały monotonicczności oraz najmniejsze i najwieksze wartości we wskazanych
przedziałach:
f(x)= x2lnx na przedziale [1,e]
f(x)=arctgx−x/2 na przedziale [0,2]
24 sty 10:47
24 sty 10:54
trump: umiem obliczyć pochodną ale co dalej po przyrównaniu do zera? wyciągam x przed nawias i mam
x(2lnx + 1)=0
x=0 lnx=−1/2
24 sty 10:56
Eve:
0 odpada ∉[1,e]
2lnx=−1⇒lnx2=−1⇒lnx2=−lne dalej ty
24 sty 11:09
trump: a skąd pojawiło się −lne? minus pewnie od −1, a e?
x2=−e?
24 sty 11:11
Eve:
sorki ma być lne, bo e1=e
24 sty 11:15
Eve: dobrze masz, znajdź x
24 sty 11:16
Eve: nie, wróć
−lne=lne−1
24 sty 11:17
trump: :S
24 sty 11:25
trump: a dlaczego do logarytmu wstawiamy e?
24 sty 11:25
Eve:
lna=b⇒a=eb,
ty masz
b=−1, więc a=e−1
tak sie rozwiązuje równania logarytmiczne
albo od razu z def x2=e−1
24 sty 11:36
trump: ok, czyli
2lnx = −1 to
lnx2= −1
x2=e−1 ?
czyli x= pierwiastek z 1/e lub minus pierwiastek z 1/e?
24 sty 11:48
Eve: tak i <0 odpada bo masz przedział
24 sty 12:02
J:
| | 1 | | 1 | |
... lnx = − |
| ⇔ lnx = lne−1/2 ⇔ x = |
| |
| | 2 | | √e | |
24 sty 12:03
trump: w odpowiedziach mam, że funkcja jest rosnąca w przedziale (1/e, +∞) a malejąca od (0, 1/e) ..
błąd w odp z tym brakiem pierwiastka?
24 sty 12:43
trump: w drugim mam:
pochodna wyszła 1−x2 / 2(1+x2)
miejsca zerowe to 1 i −1
f. rośnie od [0,1)
maleje (1,2]
czy nawiasy nie powinny być domknięte/otwarte?
24 sty 12:49
Eve: na pewno błąd w odp
24 sty 12:50
J:
| | 1 | |
. z odpowiedzi wynika,że funkcja ma minimum w punkcie x = |
| , a tak nie jest,
|
| | e | |
bo : f'(1/e} ≠ 0 ...
24 sty 12:52
J:
ad2) znak pochodnej zależy od znaku licznika, a licznik to funkcja : y = 1 − x2
narysuj i analizuj jej znak..
24 sty 12:55
trump: no tak, wykres pójdzie od dołu i w punkcie 1 przyjmuje największą wartość
tylko nie wiem czy przedziały mam dobrze domknięte
24 sty 12:58
J:
nie ... to parabola, o miejscach zerowych: x = 1 i x = − 1 , gałęzie skerowane w dół
...rysuj..
24 sty 13:02
trump: mam taki rysunek, ale przedział musi być [0,2] więc punkt −1 nie należy do niego
24 sty 13:04
J:
OK ..to rozpatruj tylko w przdziale [0,2]
24 sty 13:11
trump: w takim razie dobrze jest:
f. rośnie od [0,1) maleje (1,2] ?
24 sty 13:15
J:
tak...
24 sty 13:16