funkcje
Blue: Funkcja f jest dana wzorem f(x) = (x−2p)
2+p, gdzie p∊R. Wyznacz zbiór wartości funkcji g i
podaj równanie osi symetrii jej wykresu : g(x) = p−f(2p−x)
Czy tą oś należy tak liczyć: g(x) = −f(−(x+2p)+2p) +p
x= −2p+2p=0

?
24 sty 10:17
Kacper:
To w końcu jaką funkcje mamy badać f, czy g? Ta treść do kitu.
24 sty 10:24
Eve: ja tez się zastanawiam co to jest g i co ma wspólnego z f?
24 sty 10:26
Blue: podali wzór na g
24 sty 10:43
Blue: mamy badać g , przecież wyraźnie napisali
24 sty 10:44
Eve: jeśli f(x)=(x−2p)2+p, to f(2p−x)=f[(2p−x−2p)2+p]=f[(−x)2+p]
wg mnie
to g(x)=p−f[(−x)2+p]
24 sty 10:47
Blue: Eve, to to samo, co napisałam
24 sty 11:19
Blue: tylko zapomniałam o kwadracie
24 sty 11:20
Eve: no właśnie, dlatego napisałam i myślę co dalej
trzeba znać wierzchołek i pierwiastki
24 sty 11:25
Blue: ale po co

x= 0 = oś symetrii, zbiór wartości (−∞,0>
24 sty 11:28
Blue: Eve a to jak byś zrobiła g(x) = f(p−x)
24 sty 11:33
Eve:
ale g(x)=p−f(x
2+p)
g(x)=0⇒p−f(x
2+p)=0
p=f(x
2+p)
p=(x
2+2−2p)
2+p
x
2−p=0
x
2=p
ja tak myślę, ale nie wiem czy dobrze
24 sty 11:38
Kacper:
A jakieś odpowiedzi masz?
24 sty 11:56
Blue: mam
24 sty 12:57
Kacper:
To podaj to ci dam rozwiązanie, jeśli chcesz.
24 sty 13:54
Blue: to pierwsze (−∞,0>, x= 0, drugie <p,∞), z = −p
24 sty 17:02
Blue: sorki, x = −p
24 sty 17:02
Kacper:
Ale napisz konkretnie co do czego
24 sty 17:02
Kacper:
Jakie pierwsze? Jakie drugie?
24 sty 17:03
Blue: g(x) = p−f(2p−x)
g(x) = f(p−x)
24 sty 17:15
Blue:
24 sty 18:47
Mila:
Dobrze.
24 sty 18:49
Blue: Mila, co dobrze?
24 sty 18:50
Mila:
1)g(x)=p−f(2p−x)=p−[(2p−x−2p)2+p]=−x2
x=0 oś symetrii
Zw=(−∞,0>
2) g(x)=f(p−x)=(p−x−2p)2+p=(−x−p)2+p
⇔g(x)=(x+p)2+p
x=−p oś symetrii
Zw=<p,∞)
24 sty 18:58
Blue: Dziękuję Mila za jasne rozpisanie tego
24 sty 19:03
Mila:
24 sty 19:14