Nie moge zrozumiec ukladow rownan:(
Przemo: Z.2/66 Rozwiaz uklad rownan metoda podstawiania
f) 3(2x+3)−5(3y−2)=22
x−3y:4x−7y=−1
Z.3/66 Rozwiaz uklad rownan metoda podstawiania
a) y/3 − x/4 + 1/3 = 1/2
y/4 − 5/8 = −x/3 − 1/2
b) 2x−3(x+y)+14=y−2
2(x−y)+3y+3=2y−1
c)x − y/2 − 1 = − 1/6 − x−2y/3
x/3 − y/2 = 5/6
d) 4(2a−b)/3 +b/2= 1/2(a−b)+8+2(a+b)/3
−1+ 3−b/4 = a+1/3
e)a(a−b)+2(b−2)(a+3)=(a+b)(a−1)
a/3 − b/2 = 1/3
f) (x−1)(x+1) + y(y−2x)=(x−y)(x+y)+5
y(1−x)−1=x(1−y) Uwaga tam gdzie ukosniki powinna byc kreska ulamkowa ! ! ! Z gory dzieki
za rozwiazanie kilku przykladow poniewaz nie potrafie zrozumiec tego dzialu.
22 lis 18:59
ula: metoda podstawiania jest najprostrza. Trzeba z jednego równania wyprowadzić x lub y i postawić
do drugiego
x−3y=−4x+7y
x=2y → podstaw to do pierwszego równania i wymnóż
y=−1
| | 2+3x | |
a) doprowadź najpierw do wspólnego mianownika w 1 rów. 12, y= |
|
|
| | 4 | |
y4+
x3=
−12+
58
y4+
x3=
18
2*(3y+4x)=3
x=0
22 lis 20:15