W pierwszej urnie jest 6 kul białych i 4 czarne, w drugiej urnie są 2 kule biał
Ola1: W pierwszej urnie jest 6 kul białych i 4 czarne, w drugiej urnie są 2 kule białe i 8 czarnych
w trzeciej urnie 5 kul białych i 5 czarnych . Losujemy z każdej urny po jednej kuli. Oblicz
prawdopodobieństwo że wylosujemy
a) trzy kule białe , b) dwie kule białe
damian:

Doświadczenie polega na wylosowaniu 1 kuli z każdej urny.
A
1 otrzymanie białej z I
610
A
2 otrzymanie białej z II
210
A
3 otrzymanie białej z III
510
A
1'=
410, A
2'=
810, A
3'=
510
a) 3 kule białe
P(A
1 n A
2 n A
3)= P(A
1)*P(A
2)*P(A
3)=0,6*0,2*0,5=0,06
b) 2 kule białe
0,6*0,2*0,5+0,4*0,2*0,5+0,8*0,6*0,5=
=0,06+0,04+0,24=
=0,34