wielomian
paula: 1. Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem
f(x) = 5x/5x² + 2x² − 15x − 6
2. Dany jest wielomian
W(x) = x do potęgi 4 − mx³ + nx² − 8
Wartość tego wielomianu dla x = 2 jest taka sama, jak dla x = −2 i wartość wielomianu dla x=3
wynosi 82. Wyznacz liczby m, n i oblicz dla jakich x wartości tego wielomianu są większe od
wartości wielomianu W 1(x) = x do pot. 4 + 2.
22 lis 18:42
Nikka: Zad 1.
Tak wygląda funkcja ?
| | 5x | |
f(x) = |
| + 2x2 − 15x − 6 |
| | 5x2 | |
22 lis 18:55
Basia:
Sądzę, że ten wzór f(x) nie jest napisany prawidłowo. Napisz go porządnie.
Poczytaj w "Kliknij po więcej przykładów jak się pisze ułamki, bo nie wiem co tam w końcu jest
w liczniku a co w mianowniku; pisanie potęg jest opisane tuż obok okienka; wystarczy spojrzeć
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W(x) = x4−mx3+nx2−8
W(2)=W(−2)
W(3)=82
W(2) = 24−m*23+n*22−8 = 16−8m+4n−8 = −8m+4n+8
W(−2)=(−2)4−m*(−2)3+n*(−2)2−8 = 16+8m+4n−8 = 8m+4n+8
−8m+4n+8 = 8m+4n+8
16m=0
m=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W(x) = x4+nx2−8
W(3) = 34+n*32−8 = 9n+73 = 82
9n = 9
n=1
−−−−−−−−−−−−−−−
W(x) = x4+x2−8
i teraz rozwiąż nierówność
x4+x2−8>x4+2
22 lis 18:56
Basia:
Wątpię Nikko. Podejrzewam, że wszystko po / jest w mianowniku i na dodatek to raczej jest
5x3+2x2−15x−6
22 lis 18:57
xXxsmerfetkaxXx: f (x)= 1/2x² +x +3/2 oblicz wierzchołki,postać kanoniczna i iloczynową
23 maj 17:04