liczby zespolone
klaudia: Bardzo proszę o sprawdzenie. Jutro kolowium, a ja nie wiem czy poprawnie liczę to zadanie. Z
góry dziękuję:
Wykorzystując postać trygonometryczną oblicz:
(1+i)
5
|z|=
√2
α=45
(i+1)
5=((
√2)
5*(cos (5*45)+isin(5*45)=4
√2*(cos (2*90+45)+isin(2*90+*45)=
4
√2*(−cos45−isin45)=−4−4i
24 sty 00:07
kyrtap: lepiej jak byś używała wersji z radianami ale tak to dobrze
24 sty 00:18
Magda: proszę spojrzeć jeszcze na te dwa przykłady

a)(1−i)
6
|z|=
√2
α=60
(1−i)
6=(
√2)
6*(cos(6*45)−isin(6*45))=8*(cos90−isin90)=8(0+i)=8i
b)(−1+i
√3)
5
|z|=2
α=60
(−1+i
√3)
5=2
5*(−cos(5*60)+isin(5*60))=32*(−sin30−icos30)=−16−16
√3i
Wyniki się zgdzaja z odpowiedziami, ale wole się upewnić czy jest dobrze.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc
24 sty 00:37
kyrtap: podpunkt a i b źle
24 sty 00:39
klaudia: co dokładnie jest źle, proszę o podpowiedź
24 sty 00:40
kyrtap: | | √2 | | −√2 | |
jeżeli cosα = |
| i sinα = |
| to z tego nie wynika że α = 60 bo sin w dwóch |
| | 2 | | 2 | |
pierwszych ćwiartkach jest dodatni
24 sty 00:43
klaudia: czyli to ma być czwarta ćwiartka?
24 sty 00:45
Marcin: Tak jest
24 sty 00:47
klaudia: α=270+60=330?
24 sty 00:47
kyrtap:
24 sty 00:48
Marcin: | | π | |
A nie czasem 2π− |
| ?  |
| | 4 | |
24 sty 00:51
klaudia: czyli mogę napisać że α=360−45? czy musze liczyć w radianach?
24 sty 00:53
kyrtap: jak na studiach jesteś to przystoi w radianach
24 sty 00:54
klaudia: a w b) będzie druga ćwiartka i α=180−60=120?
24 sty 00:55
24 sty 00:56
kyrtap: tak
24 sty 00:58
klaudia: może być, przerobie te zadania na radiany i będzie ok

dziękuje ogromnie za pomoc
24 sty 00:58
Marcin:
24 sty 00:58
kyrtap:
24 sty 00:59