całka
mar: Proszę o jakąś podpowiedź do całki:
23 sty 23:36
jakubs: metoda współczynników nieoznaczonych
23 sty 23:40
Dawid: wyłącz 3 przed całkę i spróbuj przedstawić to co jest pod pierwiastkiem w postaci kanonicznej
23 sty 23:42
mar: ok, ogarnąłem metodę współczynników nieoznaczonych i wyliczyłem już współczynniki, ale
pozostaje mi do policzenia jeszcze całka:
I do czego muszę z tego dojść? do arcsin czy arctg?
24 sty 00:08
jakubs: | | 1 | |
∫ |
| = ln|(x+2)+√(x+2)2+1)| +C |
| | √(x+2)2+1 | |
24 sty 00:13
pigor: ..., to coś innego , bo
| | dx | | dx | |
...= ∫ |
| = .. całka typu ∫ |
| |
| | √(x+2)2+1 | | √x2+a2 | |
24 sty 00:15
mar: ok, w mianowniku pod całką jest postać kanoniczna, ale ten logarytm to skąd?
24 sty 00:16
Ada: Korzysta z całki:
| | 1 | |
∫ |
| dx = arsinh(x)+C |
| | √x2+1 | |
a że arsinh(x) = ln(x+
√x2+1)
24 sty 00:29
mar: Dzięki, już się dokształciłem
24 sty 00:58