Procent składany
aanka: Pan Malinowski ulokował w banku kwotę k zł na okres jednego roku. Umowa między bankiem a
klientem przewidywała, że oprocentowanie lokaty będzie stałe i
wyniesie 5% w skali roku, a kapitalizacja odsetek będzie przeprowadzana co pół roku. Po każdej
kapitalizacji bank odprowadzi w imieniu klienta do urzędu skarbowego 20% naliczonych odsetek.
Po roku okazało się, że odsetki (netto) od ulokowanego kapitału wyniosły 1818 zł. Oblicz
wysokość kwoty k
23 sty 22:13
pigor: ..., wychodzi mi
k= 49945,05 szukana kwota ...

może być
23 sty 23:09
aanka: Nie, w odp. pisze k=45000 mi wychodzi 44888,88... a ma wyjść niby bez zaokrąglania
24 sty 08:39
pigor: ..., no tak kurde, ta treść mnie ...

powaliła,
a z warunków (treści) zadania masz np. takie równanie :
k(1+80%*12*5%)2 = k+1818 ⇔ k(1+2%)
2 = k+1818 ⇔
⇔ 1,02
2k= k+1818 ⇔ 1,0404k−k=1818 ⇔ 0,0404k=1818 ⇔
⇔ k= 18181 : 0,0404 ⇔
k= 45000 (zł) . ...
24 sty 14:07
aanka: Dobra wynik super, dzięki...

ale dlaczego takie równanie, mógłbyś wyjaśnić? treść tego
zadania powala...
24 sty 15:03
aanka: ?
24 sty 20:44
pigor: ... , lewa strona równania to znany wzór na procent składany
kwoty k kapitalizowanej − tu 2 razy w roku − stąd wykładnik 2 ;
12*5% to połowa stopy rocznej, bo kapitalizacja 2 razy w roku ;
zaś 80%*2.5% ..., bo część odsetkowa kwoty k pomniejszona o 20%;
zgodnie z treścią zadania .
natomiast prawa strona równania to suma kwoty k i jej odsetek po roku o
którym mowa w treści zadania... i to tyle mogę na ten temat powiedzieć ...
24 sty 20:55
aanka: Dzięki

teraz rozumiem
24 sty 21:02