Oblicz, ile jest liczb czterocyfrowych, dla których iloczyn cyfr =4.
piotr2525: Oblicz, ile jest liczb czterocyfrowych, dla których iloczyn cyfr =4.
23 sty 21:38
panpawel: Dużo to ich nie ma, wypisz na pałę.
23 sty 21:41
piotr2525: a inaczej?
23 sty 22:35
Mila:
| | | |
1) 4=4*1*1*1 to 4 liczby [ | =4 |
| | |
wybierasz jedno miejsce dla czwórki, na pozostałe miejsca "wejdą" jedynki].
| | | |
2) 4=2*2*1*1 to masz | =6 liczb− wybierasz 2 miejsca dla dwójek, na pozostałych miejscach |
| | |
jedynki.
Razem :
4+6=10
23 sty 23:07
piotr2525: co to takiego te duże nawiasy? kombinatoryka?
23 sty 23:43
23 sty 23:44
piotr2525: dziękuję
23 sty 23:49
Mila:
W której jesteś klasie?
Jeśli jesteś w LO , to powinieneś to wiedzieć.
Symbol Newtona :
| | n! | |
= |
| − liczba kombinacji k elementowych ze zbioru n− elementowego. |
| | k!*(n−k)! | |
| | | | 4! | | 1*2*3*4 | |
( | = |
| = |
| =6− na tyle sposobów można wybrać na przykład 2 |
| | | 2!*(4−2)! | | 1*2*1*2 | |
osoby z 4, albo 2 miejsca z 4)
23 sty 23:52