ziba Pomocy !
ziba: Statek wypłynął z portu w kierunku wschodnim. po przepłynięciu 10 mil skręcił i przepłynął 7,5
mili w kierunku południowym. Jak daleko znalazł się od portu ?
Prosze o pomoc
22 lis 18:21
Godzio: 10
2+7,5
2=x
2
100+56,25=x
2
156,25=x
2
6,25=x
Odp statek jest w odległości 6,25 mili od portu
22 lis 18:25
ziba: tez mia tak wyszło Ale w odpowiedziach pisze ze przepłynął 12,5 mili
22 lis 18:26
ziba: tez mia tak wyszło Ale w odpowiedziach pisze ze przepłynął 12,5 mili
22 lis 18:26
ziba: tez mia tak wyszło Ale w odpowiedziach pisze ze przepłynął 12,5 mili
22 lis 18:27
Łukasz: trójkąt Ci się tworzy więc oblicz z pitagorasa. a2 + b2 = c2
podsaw 10; 7,5 i licz c
22 lis 18:32
ziba: No ale , jak własnie tak licze to wychodzi mi 6,25. ma mi wyjść 12,5
22 lis 18:34
Godzio: jak to możliwe

? napewno dobrą odp masz?
22 lis 18:37
ziba: U mnie w odpowiedziach pisze 12,5 i się nad tym zadanie męcza bo mi zły wynik wyłazi ! xD
22 lis 18:39
ziba: Dobra napisza tak jak mi wyłazi

, a mi pani z maty wytłumaczy ^^
22 lis 18:42
BiebrzaFun : √156,25=12,5
22 lis 19:29
ziba: A thx
23 lis 13:47