Przekątne AC I BD czworokąta wypukłego ABCD są prostopadłe. Wykaż, że sumy kwadr
Anka: Przekątne AC I BD czworokąta wypukłego ABCD są prostopadłe. Wykaż, że sumy kwadratów długości
przeciwległych boków tego czworokąta są równe.
23 sty 21:34
Tadeusz:

x
2+p
2+y
2+q
2=p
2+y
2+x
2+q
2
23 sty 22:15
Anka: nie rozumiem tego sposobu, móglbyś objaśnić?
23 sty 22:29
Anka: wskazówką do zadania jest zastosowanie Pitagorasa, może pokazałbyś jak użyć tą metodę? Bardzo
proszę
23 sty 22:30
Tadeusz:
a czego nie widzisz?
a2=x2+p2 b2=
c2=y2+q2 d2=
a2+c2=x2+p2+y2+q2 b2+d2=
23 sty 22:35
Anka: dziękuję bardzo
23 sty 22:40
Mila:
23 sty 22:50