całkowanie przez części
Mateusz: Witam,
mam problem z rozwiązaniem całki ∫ln
2xdx.
Mam to rozwiązać metodą całkowania przez części, ale nie wiem jak zabrać się za tą całkęprzez
ten kwadrat. Proszę o pomoc i wytłumaczenie, bo chciałbym to dobrze zrozumieć.
Z góry dzięki
23 sty 21:26
Dawid: ln2x=lnx2
23 sty 21:27
Dawid: Pomogło

?
23 sty 21:27
23 sty 21:28
Mateusz: Dzięki za szybką odpowiedź,
to, że ln
2x=(lnx)
2 to wiem, ale nie wiem dokładnie jak zastosować do tego metodę
całkowania przez części.
Co do tego filmiku na yt, to nie jestem przekonany bo nauczyłem się całkowania przez części z
etrapezu i nie chciałbym mieszać sobie w głowie różnymi sposobami. Wszystkie inne przykłady mi
wychodzą, a nad tym jednym siedzę i siedzę. (na etrapezie sposób rozwiązywania wygląda troche
inaczej niż ten z yt, może w rzeczywistości niewiele się różnią, ale ten z etrapezu jest
bardziej przyswajalny przynajmniej dla mnie

)
Nauczyłem się przez części sposobem tego typu:
poch. całka
|u =... v'=...|
|u'=... v=... |
gdzie później mnożę: u*v − ∫ u'*v
23 sty 22:08
Dawid: no to lecisz u=lnx2 v'=x
23 sty 22:10
Mateusz: o super dzięki
23 sty 22:52
Dawid: szybka reakcja.
v'=dx ma być mój błąd
23 sty 22:54
pigor: ..., od kiedy to ln2x= lnx2 ; przecież ln2x ≠ lnx2= 2ln|x|
24 sty 00:20
pigor: ... , ln2x= (lnx)2 to tak
24 sty 00:20