ciag ternarny
karla: Ile jest różnych ciągów ternarnych (tj.składających się z 0,1,2)o długości n, takich że po
cyfrach 0 lub 1 zawsze stoi 2? Uloz odpowiednie rownanie rekurencyjne i rozwiaz je.
Ja wyobrazam sobie ten ciag tak:
a1= {0,2,1} = 3
a2={02, 12, 22, 21, 20} = 5
a3={022, 122, 121, 120, 212, 021, 222, 020, 221, 220} = 10
Nie wiem czy mysle poprawnie, czy o to chodzi w zadaniu i nie mam pojecia co robic z tym dalej.
Czy ktos jest w stanie pomoc?
23 sty 21:17
karla: ktoś pomoże?
23 sty 23:08
lucas: w a3 brakuje ci jeszcze 202
równanie rekurencyjne to an=an−1+2an−2, gdzie a1=3, a2=5.
równanie to bierze się stąd, że an tworzysz poprzez dopisanie z prawej strony 2 do każdego
ciągu w an−1 lub poprzez dopisanie z prawej strony 0 lub 1 do ciągów w an−1, które mają
na końcu 2 (jest ich an−2).
równanie można rozwiązać za pomocą równania charakterystycznego
q2=q+2, q2−q−2=0, (q−2)(q+1)=0
an=(2n+2+(−1)n+1)/3
6 lut 17:32