prosta całka z f. wymiernych
student : ∫ 3 / (1−2x) = ∫ 3 / −2 * ( −1/2 + x ) = −3/2 ∫ 1 / (−1/2 + x ) = −3/2 ln (−1/2 + x) + c
∫ 3 / (1−2x) = ∫ −3/2 * −2/(1−2x) = −3/2 ln 1−2x. + c
Gdzie robię błąd, że wychidzą różne wyniki?
Pomóżcie, bo jutro mam to na kolokwium. Przepraszam za formę, ale internet zbuntował się
przeciwko mnie i piszę z telefonu.
23 sty 20:13
23 sty 20:15
student : Tak
23 sty 20:17
Dawid: Dla mnie twój zapis jest nieczytelny. Można to nawet zrobić podstawieniem, albo tak jak to
chyba
robiłeś. Czyli sprowadzenie licznika do postaci pochodnej mianownika. Zrób sobie podstawienie
t=1−2x
dt=−2dx
23 sty 20:20
student : W pierwszym przypadku chciałem przerzucić 2 do licznika, żeby mieć prosty logarytm, a w drugim
zrobiłem na górze −2, żeby mieć pochodną mianown8ia, ale wyniki są różne.
23 sty 20:21
Dawid: Zrób podstawieniem
23 sty 20:23
student : Zrobiłem podstawienie i wyszedł mi ten drugi wynik. Wydaje mi się, że kobieta na ćwiczeniach
zle to rozwiązywała
23 sty 20:28
student : Zrobiłem podstawienie i wyszedł mi ten drugi wynik. Wydaje mi się, że kobieta na ćwiczeniach
zle to rozwiązywała
23 sty 20:28
23 sty 20:29
student : Wow. Wszystkie przykłady z ćwiczeń, gdzie przy x coś stało, mam zle rozwiązane. Pochwalę się,
że na Politechnice Gdańskiej tak pięknie nas uczą.
23 sty 20:36
Dawid: OO ktoś z Gdańska sam studiuje na PG. Jaki wydział ?
23 sty 20:41
student : Budownictwo
23 sty 20:46
Dawid: Ja WOiO 1 semestr ?
23 sty 20:47
student : Tak. Matma jest raczej prosta, ale sttasznie wysoki poziom z fizyki.
23 sty 20:51
Dawid: Z fizyka też mam problem
23 sty 20:51
student : Musimy 2 kolokwia zaliczyć na 50%. Z tego, czego nie zaliczymy, piszemy egzamin. Dodatkowo
piszemy egzamin z teorii, gdzie są takie pytania typu udowodnij twierdzenie steinera, więc
trzeba się tegi wykuć na pamięć. Ostatnio jedna dziewczyna się wkurzyła, że jedna grupa miała
proste kolokwium, a druga kosmiczne (potwierdzam), to jej powiedział po zajęciach, że musi
uwalić co najmniej 2/3 grupy, hahaha.
23 sty 20:57
Dawid: No taka jest PG
23 sty 20:59