matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
Kasia:
Bardzo proszę o pomoc
(
√
2−
√
3
)x + (
√
2+
√
3
)x= 4
22 lis 18:13
Basia:
x(
√
2
−
√
3
+
√
2
+
√
3
)=4 x*2
√
2
= 4
4
x =
2
√
2
2
x =
=
√
2
√
2
22 lis 18:17
ula:
Basiu ale źle odczytałaś nawiasy, tam jest pod pierwiastkiem 2−
√
3
i 2+
√
3
4
√
2−
√
3
−
√
2−
√
3
x=
*
=
√
2−
√
3
+
√
2−
√
3
√
2−
√
3
−
√
2−
√
3
4*(
√
2−
√
3
−
√
2−
√
3
−2
√
3
=
*(
√
2−
√
3
−
√
2−
√
3
)
−2
√
3
3
22 lis 19:18