matematykaszkolna.pl
jak wyliczyć współczynnik kierunkowy a, gdy mam podane miejsca zerowe i zbiór wa kasia4: jak wyliczyć współczynnik kierunkowy a, gdy mam podane miejsca zerowe i zbiór wartości funkcji kwadratowej?emotka
23 sty 19:18
Tadeusz: LITOŚCI
23 sty 19:23
kasia4: nikt Ci nie każe odpowiadać, jeżeli pytanie jest zbyt łatwe w stosunku do posiadanej przez Ciebie wiedzy. Proszę o pomoc, tak trudno jej udzielić bez zbędnego komentarza?
23 sty 19:31
PW: kasiu, po pierwsze nie bredzić. Przeczytaj jeszcze raz co napisałaś.
23 sty 19:37
5-latek: Prponuje pisac na www. zadane .pl Tam masz odpoweidz bez zbednych komentarzy (ale czy to zrozumiesz to inna sprawa . Do jakiego zadania CI to potrzebne ? bo jesli do zadnego to moze jutro zapytaj swojego nauczyciela tylko nie pisz ze on nie umnie tlumaczyc bo nie uwierze
23 sty 19:40
kasia4: mam ferie, więc raczej nie zapytam jutro swojego nauczyciela. Potrzebuję tego do konkretnego zadania, wyliczyłam wzór funkcji, ale nie wiem jak dojść do współczynnika a
23 sty 19:43
PW: No to dla rozluźnienia atmosfery napiszę o co idzie. O ile dla funkcji liniowej g(x) = ax + b nazwanie współczynnika "a" współczynnikiem kierunkowym ma sens, bo określa on kierunek prostej, to dla funkcji kwadratowej f(x) = ax2 + bx + c współczynnik "a" mógłby mieć nazwę "współczynnik wąsowy, bo określa, czy parabola ma "wąsy do góry", czy "wąsy na dół". Nazwa ta jednak nie przyjęła się, a mówienie w tym wypadku, że "a" oznacza współczynnik kierunkowy nie ma sensu. Dla funkcji kwadratowej współczynnik "a" nie ma specjalnej nazwy, mówią o nim "współczynnik przy x2".
23 sty 19:48
kasia4: fakt, wygłupiłam się, przyznaję
23 sty 19:50
PW: f(x) = a(x−x1)(x−x2) = ax2 − a(x1+x2)x +ax1x2 − wszystko mamy oprócz a, bo x1 i x2 są podane w treści zadania. Wzór
 −Δ 
yw =

4a 
określa drugą współrzędną wierzchołka paraboli, liczba ta jest znana (bo mamy podany zbiór wartości). To powinno wystarczyć do wyznaczenia a.
23 sty 20:03
Eta: dane x1 i x2 i yw podstawiamy dane do :
 (x1+x2)2 
yw= a(x1*x1

) ⇒ a=......
 4 
23 sty 20:13
kasia4: nie rozumiem do końca wyznaczyłam taki wzór: y=a(x+2)(x−4) miejsca zerowe: −2 i 4 zbiór wartości: (−nieskończoność, 4 1/2) proszę o przedstawienie w jak najprostszy sposób
23 sty 20:45
Piotr: wyznacz yw (wierzcholek znajduje sie 'po srodku'), podstaw do wzoru i wyznacz a.
23 sty 20:55
kasia4: rozumiem, ale jak mam wyznaczyć q skoro znam tylko jego wartość, nie obliczę ani delty ani 4a, bo nie znam a q=−delta/4a 4 1/2 = −delta/4a
23 sty 20:59
Piotr: wierzcholek znajduje sie po srodku miejsc zerowych, a te znasz. druga wspolrzedna wierzcholka tez znasz.
23 sty 21:01
Eve: rysunek
23 sty 21:03
kasia4: dziękuję bardzo emotka
23 sty 21:33