jak wyliczyć współczynnik kierunkowy a, gdy mam podane miejsca zerowe i zbiór wa
kasia4: jak wyliczyć współczynnik kierunkowy a, gdy mam podane miejsca zerowe i zbiór wartości funkcji
kwadratowej?
23 sty 19:18
Tadeusz:
LITOŚCI
23 sty 19:23
kasia4: nikt Ci nie każe odpowiadać, jeżeli pytanie jest zbyt łatwe w stosunku do posiadanej przez
Ciebie wiedzy. Proszę o pomoc, tak trudno jej udzielić bez zbędnego komentarza?
23 sty 19:31
PW: kasiu, po pierwsze nie bredzić. Przeczytaj jeszcze raz co napisałaś.
23 sty 19:37
5-latek: Prponuje pisac na www. zadane .pl
Tam masz odpoweidz bez zbednych komentarzy (ale czy to zrozumiesz to inna sprawa .
Do jakiego zadania CI to potrzebne ? bo jesli do zadnego to moze jutro zapytaj swojego
nauczyciela
tylko nie pisz ze on nie umnie tlumaczyc bo nie uwierze
23 sty 19:40
kasia4: mam ferie, więc raczej nie zapytam jutro swojego nauczyciela.
Potrzebuję tego do konkretnego zadania, wyliczyłam wzór funkcji, ale nie wiem jak dojść do
współczynnika a
23 sty 19:43
PW: No to dla rozluźnienia atmosfery napiszę o co idzie.
O ile dla funkcji liniowej
g(x) = ax + b
nazwanie współczynnika "a" współczynnikiem kierunkowym ma sens, bo określa on
kierunek prostej, to dla funkcji kwadratowej
f(x) = ax2 + bx + c
współczynnik "a" mógłby mieć nazwę "współczynnik wąsowy, bo określa, czy parabola ma "wąsy
do góry", czy "wąsy na dół". Nazwa ta jednak nie przyjęła się, a mówienie w tym wypadku, że
"a" oznacza współczynnik kierunkowy nie ma sensu. Dla funkcji kwadratowej współczynnik "a" nie
ma specjalnej nazwy, mówią o nim "współczynnik przy x2".
23 sty 19:48
kasia4: fakt, wygłupiłam się, przyznaję
23 sty 19:50
PW:
f(x) = a(x−x
1)(x−x
2) = ax
2 − a(x
1+x
2)x +ax
1x
2
− wszystko mamy oprócz a, bo x
1 i x
2 są podane w treści zadania.
Wzór
określa drugą współrzędną wierzchołka paraboli, liczba ta jest znana (bo mamy podany zbiór
wartości). To powinno wystarczyć do wyznaczenia a.
23 sty 20:03
Eta:
dane x
1 i x
2 i y
w
podstawiamy dane do :
| | (x1+x2)2 | |
yw= a(x1*x1− |
| ) ⇒ a=...... |
| | 4 | |
23 sty 20:13
kasia4: nie rozumiem do końca
wyznaczyłam taki wzór: y=a(x+2)(x−4)
miejsca zerowe: −2 i 4
zbiór wartości: (−nieskończoność, 4 1/2)
proszę o przedstawienie w jak najprostszy sposób
23 sty 20:45
Piotr:
wyznacz yw (wierzcholek znajduje sie 'po srodku'), podstaw do wzoru i wyznacz a.
23 sty 20:55
kasia4: rozumiem, ale jak mam wyznaczyć q skoro znam tylko jego wartość, nie obliczę ani delty ani 4a,
bo nie znam a
q=−delta/4a
4 1/2 = −delta/4a
23 sty 20:59
Piotr:
wierzcholek znajduje sie po srodku miejsc zerowych, a te znasz. druga wspolrzedna wierzcholka
tez znasz.
23 sty 21:01
Eve:
23 sty 21:03
kasia4: dziękuję bardzo
23 sty 21:33