funkcja liniowa
becia: Wyznacz wzór funkcji liniowej której wykres jest prostopadły do prostej o równaniu 2x+y−4=0 i
przechodzi przez punkt A(−1,−2)
Bardzo prosze o rozwiązanie gdyż jutro mam egzamin
23 sty 19:09
Eve: a*a1=−1 i wstawiasz współrzędne, żeby obliczyć b
może łatwiej ci będzie z tej postaci y=−2x+4
23 sty 19:10
Gray: Prosta A(x−x0)+B(y−y0)=0 to prosta przechodząca przez punkt (x0,y0) i prostopadła do
wektora [A,B]. Prosta 2x+y−4=0 jest prostopadła do wektora [2,1], więc można np. przyjąć
[A,B]=[−1,2]. Stąd Twoja prosta to: −(x+1)+2(y+2)=0.
Odp.: −x+2y+3=0
23 sty 19:13
5-latek: Rownanie prostej prostopadlej napiszsemy ze wzoru na rownanie prostej przechodzacej przez 1
punkt y=a(x−x
0)+y
0
U nas za a wstawimy do wzoru a
1 i za x
0 i y
0wspolrzedne punktu A
23 sty 19:19
5-latek: Witaj
Gray
23 sty 19:21
Gray: I ja witam... z opóźnieniem.
24 sty 08:19