ostrosłup
kasia4: Mam rysunek siatki ostrosłupa z określonymi wszystkimi długościami. Należy wyliczyć V, ale
brakuje mi H. jak mam je wyliczyć? Pp = 64
23 sty 18:28
Tadeusz:
zgaduj−zgadula to pokój obok
23 sty 18:38
kasia4: co takiego?
23 sty 18:45
Eve: nic ci nie pomożemy, bo nic nie wiemy

jak ty
23 sty 19:13
23 sty 19:17
Eve: a wysokość to odcinek .................. do podstawy
uzupełnij lukę
23 sty 19:19
kasia4: prostopadły
23 sty 19:22
Eve: a widzisz na tym swoim rysunku cos takiego? prostopadłego?
23 sty 19:23
kasia4: tak
czyli H=18
V = 1/3 * 64 * 18 = 384
a ma być 128, czyli dalej jest coś nie tak
23 sty 19:29
Eve: nie, przypatrz się uważnie, co tam jest prostopadłe do podstawy
23 sty 19:32
kasia4: samo 10 − wysokość jednego z trójkątów?
23 sty 19:37
Eve: nie, między jedną 10 a drugą 10 nie będzie kąta prostego jak je postawisz
23 sty 19:39
kasia4: nie, 6
wtedy wychodzi V=128
tylko nie rozumiem, dlaczego 6, a nie 10, które jest także prostopadłe do podstawy
możesz mi to wytłumaczyć "na przyszłość" ?
23 sty 19:40
Eve: te dwie 6 są prostopadłe do siebie, 10 nie
ja to widzę , spróbuj sobie wyobrazić ten ostrosłup, albo zrób schematyczny rysunek
23 sty 19:45
kasia4: dziękuję bardzo
23 sty 19:47
Eve:

popatrz
23 sty 19:48
Eve: leć do innych zadań, tam masz wskazówki też
23 sty 19:49