PRAWDOPODOBIEŃSTWO CAŁKOWITE
ggg: Witam, nie mam pojęcia jak rozwiązać to zadanie. Wynik wychodzi mi błędy o 0.1, nie wiem gdzie
robię błąd. pomocy!
Trzy brygady B1,B2,B3 , produkują deski do prasowania.Wśród desek wyprodukowanych przez brygade
B1 jest 6 % wadliwych, a wśród desek wyprodukowanych przez
B2 i B3 po 3%.W magazynie znajduje sie po tyle samo desek wytworzonych przez kazdą z
brygad.Oblicz prawdopodobieństwo, tego że losowo wybrana deska z magazynu jest wadliwa.
23 sty 18:17
PW: Niech W oznacza zdarzenie "wylosowana deska jest wadliwa"
P(W) = P(B
1)P(W|B
1) +P(B
2)P(W|B
2) +P(B
3)P(W|B
3) =
| | 1 | | 6 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
= |
| · |
| + |
| · |
| + |
| · |
| = ... |
| | 3 | | 100 | | 3 | | 100 | | 3 | | 100 | |
Tak liczysz?
23 sty 18:53